Μεγάλη "γιορτή" στη Triliye!

 • Πολιτισμός-εκδηλώσεις
 • Σχολιάστε πρώτοι!
 • Μεγάλη "γιορτή" στη Triliye!

  Η ιστορία του "Πέτρινου Σχολείου" που ανακαινίζουν στη Triliye και διοργανώνουν "εορταστικές εκδηλώσεις.

  Στο έργο του Τρύφωνα Ευαγγελίδη «Τα ελληνικά σχολεία από της αλώσεως (1453) μέχρι του 1837», αναφέρονται τα εξής σχετικά με τα σχολεία που λειτούργησαν στην Τριγλεία της Μ. Ασίας. Σχολεία δεν έλειψαν από την Τριγλεία, αλλά λειτουργούσαν κρυφά στις Μονές Μηδικίου και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου για το φόβο των Τούρκων. Σ’ αυτά δίδασκαν λόγιοι ηγούμενοι ή μοναχοί.

  Το πρώτο σχολείο ιδρύθηκε τέλη του ΙΗ’ αι., αρχές του ΙΘ’ αι. και σταμάτησε να λειτουργεί πριν το 1830. Το 1830 λειτούργησε σχολείο σ’ ένα «ταπεινό οίκημα». Το 1839, όταν λειτουργούσε η αλληλοδιδακτική μέθοδος, ιδρύθηκε στο κέντρο της πόλης διώροφο σχολείο. Αργότερα, όταν καταργήθηκε η αλληλοδιδακτική μέθοδος, συστήθηκε επτατάξια αστική σχολή, όπου φοιτούσαν 180 μαθητές και δίδασκαν τρεις διδάσκαλοι αμειβόμενοι από το σχολικό ταμείο.

  Λειτουργούσαν δύο Νηπιαγωγεία και Παρθεναγωγείο. Το Παρθεναγωγείο το συντηρούσε η κοινότητα με τη δωρεά του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Ζαρίφη.

  Περίλαμπρο κλασικό οίκημα είναι το σχολείο που ανηγέρθη με πρωτοβουλία του Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος παρέμεινε στην Τρίγλια από το 1905 έως το 1910, μετά τη δεύτερη εξορία του από την επισκοπή Δράμας. Το κτίριο αυτό διατηρείται μέχρι και σήμερα σε καλή κατάσταση και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους για τον ίδιο σκοπό.

  Οι δάσκαλοι ήταν Τριγλιανοί. Πολλοί απ’ αυτούς δίδασκαν στη Μακεδονία και στη Θράκη. Ενδεικτικά αναφέρουµε ορισµένα ονόµατα δασκάλων και καθηγητών όπως το Δηµοσθένη Σταρίδη, τον Τρύφωνα Ευαγγελίδη φιλόλογο, Ευγένιον Καλαφάτη, αδελφό του Χρυσοστόµου Σµύρνης, Νικόλαον Σοφοκλέους, Ιωσήφ Παγκάλου κλπ.

  Όταν δεν υπήρχαν ντόπιοι δάσκαλοι, οι Δηµογέροντες απευθύνονταν στο Πατριαρχείο και εκείνο µε τη σειρά του εύρισκε διδασκάλους από την Ελλάδα, τους οποίους πλήρωνε πολλές φορές το ίδιο.

  Οι µαθητές για να πάρουν το ενδεικτικό τους περνούσαν τη δοκιµασία των εξετάσεων στο τέλος της χρονιάς. Αυτές ήταν ως συνήθως προφορικές και διεξάγονταν κατά τη διάρκεια τελετής που γινόταν σε αίθουσα του σχολείου. Παρόντες ήταν οι τοπικές αρχές και ένας Μητροπολίτης. Εκτός από τους καθηγητές και τους δασκάλους είχε δικαίωµα και το ακροατήριο να υποβάλει ερωτήσεις στους µαθητές. Στο τέλος ο παρευρισκόµενος Μητροπολίτης έδινε τα απολυτήρια στους µαθητές. Πολλές φορές η τελετή τελείωνε µε την απαγγελία ποιηµάτων εθνικού περιεχοµένου και µε τον εθνικό ύµνο.

  Πολλοί επίσης Τριγλιανοί ήταν γιατροί και επιστήµονες άλλων ειδικοτήτων.

  Δέσποινα Παρασκευά-Κράνη
  “Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής, Ένα ταξίδι μέσα στο Χρόνο και την Ιστορία”

   

  Προσθήκη σχολίου

  0 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  επιστροφή στην κορυφή