Βασίλης Οικονόμου : Απαράδεκτη απόφαση του ΕΟΠΥΥ βάζει ηλικιακά όρια στη συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA

 • Κόσμος
 • 1 σχόλιο
 • Βασίλης Οικονόμου : Απαράδεκτη απόφαση του ΕΟΠΥΥ βάζει ηλικιακά όρια στη συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA

  Ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, Ιάσονας Φωτήλας, μαζί με τους βουλευτές του Τομέα Υγείας της ΝΔ, για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να βάλει ηλικιακά όρια (30-65 ετών) στη συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA (ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα). Ο Τομέας Υγείας της ΝΔ χαρακτηρίζει τελείως αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη αυτή την απόφαση του ΕΟΠΥΥ , την ίδια ώρα που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας γίνεται από τα 14-15 έτη και δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού είναι εξαιρετικά χαμηλή. «Τα κακώς κείμενα του ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και χωρίς καμία λογική, μετά την ντροπιαστική ρύθμιση για το προσδόκιμο των καρκινοπαθών, συνεχίζει αποκλείοντας αυτή τη φορά ένα μεγάλο μερίδιο γυναικών από μια ιδιαιτέρως σημαντική εξέταση», τονίζουν χαρακτηριστικά.

  antonakos3

  Ακολουθεί η ερώτηση

  Προς: Υπουργό Υγείας

  Θέμα: Απαράδεκτη απόφαση του ΕΟΠΥΥ βάζει ηλικιακά όρια στη συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA (ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα)

  Κύριε Υπουργέ,

  Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά για τα κακώς κείμενα του ΕΟΠΥΥ. Ο οργανισμός έχει μπει στον «γύψο»  μετά το απαράδεκτο Π.Δ που υπογράψατε και καταργεί ουσιαστικά την αυτονομία του και γίνεται πλέον ένα τμήμα του υπουργικού γραφείου σας. Μία από τις παρενέργειες της κακής λειτουργίας του Οργανισμού είναι ότι λίγους μήνες αφότου το ΣΤΕ ακύρωσε απόφαση, που όριζε ηλικιακά όρια στην αποζημίωση εξέτασης για τον καρκίνο (θέμα για το οποίο είχαμε κάνει δημόσια παρέμβαση), ο οργανισμός θέτει ξανά όρια για την αποζημίωση αυτή την φορά της εξέτασης HPV DNA(ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα). Η απόφαση εκδόθηκε στις 22-9-2017 από το τμήμα σχεδιασμού αγοράς & παρακολούθησης δικτύου παροχών με θέμα: «Κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA». Η απόφαση ορίζει ότι δικαίωμα συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA για ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα έχουν οι γυναίκες 30- 65 ετών.

  Είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ να βάζει τέτοια όρια;

  Είναι δυνατόν να μην καλύπτει νέες κοπέλες, την ώρα που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας γίνεται από τα 14-15 και δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού είναι εξαιρετικά χαμηλή. Επίσης άλλες έρευνες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή.  Συνεπώς, με ποια επιστημονικά κριτήρια τέθηκε ως ανώτατο  όριο τα 65 χρόνια και με ποιο δικαίωμα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μια γυναίκα 28-29 ετών πχ αλλά και νεότερης ηλικίας;

  Όπως θα αντιλαμβάνεστε και εσείς η απόφαση αυτή είναι τελείως αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Βάζει ηλικιακά όρια χωρίς καμία λογική και αποκλείει γυναίκες από την συγκεκριμένη εξέταση που είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

  Κατόπιν αυτών,

  Ερωτάστε:

  1)Γνωρίζετε την συγκεκριμένη απόφαση του ΕΟΠΥΥ που αφορά ηλικιακά όρια για την εξέταση ;

  2)Με ποια λογική και ποια κριτήρια πάρθηκε αυτή η απόφαση του ΕΟΠΥΥ;

  3)Σκοπεύετε να καταργήσετε την συγκεκριμένη απόφαση και να διευρύνετε τα όρια ηλικίας για την εξέταση ;

  Προσθήκη σχολίου

  1 σχόλιο

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 20:44 Σύνδεσμος σχολίου

   Να συμφωνήσω με τον κ. Οικονόμου αλλά θέλω να του θυμίσω χωρίς να συγχωρώ την παρούσα κυβέρνηση ότι η κρίση έκανε και άλλες κυβερνήσεις "ανάλγητες". Πχ παράδειγμα η ασφάλιση ανέργων. Οι προηγούμενοι ασφάλιζαν κάθε χρόνο τους νέους μόνο πχ από το 27ο στο 28ο έτος κλπ. αντί του σημερινού καθεστώτος περίθαλψης όλων με ΑΜΚΑ. Τουλάχιστον όσοι κυβέρνησαν μετά το 2009 έχουν ευθύνες με... ονοματεπώνυμο...

  επιστροφή στην κορυφή