Ραφήνα : Ο καταγγέλλων απουσίαζε και ο σκύλος δεν "συνελήφθη". (φωτορεπορτάζ και video)

 • Ειδήσεις
 • 17 σχόλια
 • Ραφήνα : Ο καταγγέλλων απουσίαζε και ο σκύλος δεν "συνελήφθη". (φωτορεπορτάζ και video)

  Σας μεταφέρουμε την ιστορία που εξελίχθηκε σήμερα το  πρωί, μπροστά στα μάτια μας, στο Πάρκο Καραμανλή στη Ραφήνα, και αφορά ένα αδέσποτο σκύλο.

  - Προ ημερών. συμπολίτης μας , προέβη σε επώνυμη καταγγελία, στην οποία αναφέρει ότι δαγκώθηκε απο αδέσποτο σκύλο στο Πάρκο Καραμανλή.

  - Σήμερα το πρωί στο Πάρκο Καραμανλή, βρέθηκε ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου Βασίλης Παπαντωνίου , προκειμένου να "συλλάβει" τον αδέσποτο σκύλο που δάγκωσε το συμπολίτη μας. 

  - Για να "συλληφθεί" ο σκύλος, θα έπρεπε να είναι παρών ο καταγγέλων για να τον υποδείξει , διότι σύμφωνα με την περιγραφή υπάρχουν τρείς σχεδόν όμοιοι σκύλοι. . Ο καταγγέλων ήταν απών  και ο σκύλος δεν συνελήφθη. 

  Πάντως σήμερα το πρωί στο Πάρκο Καραμανλή , που βρέθηκαν και κάποιοι φιλόζωοι, ήταν εντυπωσιακά φιλική η συμπεροφορά των αδεσπότων σκύλων . Αδέσποτα σκυλιά, που όπως μάθαμε , τα περισσότερα απο αυτά είναι εμβολιασμένα, στειρωμένα, ελεγχόμενα και έχουν και βιβλιάριο, όπως ο "κατηγορούμενος" σκύλος, ο οποίος τυγχάνει και ιδιαίτερης φροντίδας. Περισσότερα  για τη σημερινή "υπόθεση" στο video του rpn.gr  

  Με την ευκαιρία της αναφοράς μας στο σημερινό γεγονός, να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα, στο "Δημοτικό Κυνοκομείο" που είναι στα όριά του , υπάρχουν περισσότερα απο 150 αδέσποτα και αν δεν ήταν ο Βασίλης Παπαντωνίου και οι εθελοντές Φιλόζωοι της περιοχής μας, θα ήταν πολύ διαφορετική η τύχη αυτών των αδεσπότων.  

   

   

  Προσθήκη σχολίου

  17 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017 06:58 Σύνδεσμος σχολίου

   @ παντογνώστη στο: Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 21:35
   Συγνώμη για το φίλος. Μπορεί να σε πρόσβαλα.
   Υπάρχει νόμος στην Ελλάδα. Αν βαριέσαι να τον διαβάσεις και να ενημερωθείς, πράξε όπως νομίζεις, αλλά σταμάτα να είσαι ερειστικός. Αν εσύ έχεις αποδείξεις για αυτά που λες ... παρουσίασέ τες.
   Όσο για τη γνώση ... αποδεικνύεται ... όπως και η ηλιθιότητα.

   @Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 21:09
   Όπως αντιλαμβάνεσαι ένας νόμος δεν καλύπτει τα πάντα. Εγώ θα σου αντιστρέψω το ερώτημα και θα σε ρωτήσω... αφού υπάρχει νόμος για το τσιπάρισμα και τη στείρωση, γιατί έχουμε ακόμα αδέσποτα? Απάντησέ μου σε αυτό το ερώτημα και σου υπόσχομαι οτι θα βρεις την απάντηση και στο δικό σου ερώτημα.

   Greg Kv - GKV
   Η γνώση είναι δύναμη.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 21:35 Σύνδεσμος σχολίου

   @13,24 Ρε μαστοράκο κατ΄αρχάς δεν είμαι φίλος σου δεύτερον μάθε να ξεχωρίζεις τι είναι αυτό που σε αφορά και μη κατεβάζεις άσχετα και ανούσια σεντόνια που κανείς δεν θα κάτσει να διαβάσει, τρίτον όπως φαίνεται εσένα δεν σε ενδιαφέρουν τα σκυλιά αλλά να πώς προωθήσεις τα τσιπάκια. Άντε καλές δουλειές και πούσαι η γνώση είναι δύναμη άμα την έχεις

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 21:09 Σύνδεσμος σχολίου

   Είναι αυτονόητο πως και τα ζώα έχουν δικαιώματα. Τα προβλήματα κυρίως δημιουργούνται από τους υιοθετούντες. Πχ πόσοι εφαρμόζουν αυτό:
   «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».
   Ο νόμος εδώ ξέχασε(;) να αναφερθεί στις ακαθαρσίες των ζώων, υποχρεώνοντας να τα καθαρίζει ο ιδοκτήτης. Εκτός αν το αναφέρει κάπου αλλού.
   β. υπάρχουν και δήθεν φιλόζωοι που ταίζουν σκύλο συστηματικά έξω από το σπίτι τους για ασφάλεια.
   Εσείς που γνωρίζετε τη νομοθεσία πείτε μας πόσα αδέσποτα μπορούν να υπάρχουν πχ σε ένα μικρό δρόμο; Τι προβλέπει ο νόμος;
   μφχ

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 13:33 Σύνδεσμος σχολίου

   Δεν είμαι και ο καλύτερος, μιας και υιοθετήσαμε από φίλη ένα ημίαιμο αντί να πάμε στο κυνοκομείο-ορφανοτροφείο της περιοχής μας, αλλά επιτρέψτε μου να προτείνω συνεργασία με τα νόμιμα νεκροταφεία κατοικιδίων που λειτουργούν. Πώς? Απλό. Όταν μια οικογένεια "χάνει" τον φίλο της, μπορεί το Χ νεκροταφείο, να προτείνει το κυνοκομείο μας, για υιοθέτηση νέου φίλου και απάλυνση μέρους του πόνου και της θλίψης. Μακάβριο αλλά μπορεί να το επεξεργαστούμε και να το βελτιώσουμε.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 13:24 Σύνδεσμος σχολίου

   Πρώτα διαβάζουμε ... μετά σχολιάζουμε:

   ΝΟΜΟΣ 4235/2014 – ΦΕΚ Α 32 – 11.02.2014 Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

   Άρθρο 46
   Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α΄ 15)
   1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012 τροποποιείται ως ακολούθως:
   α) Η περίπτωση στ΄ του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
   «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.»

   β) Η περίπτωση ιδ΄ του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
   «ιδ) Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.»

   γ) Η περίπτωση ιε΄ του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
   «ιε) Αρμόδιος Φορέας Εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση είναι ο κτηνίατρος, που με βάση προβλεπόμενη διαδικασία, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιστοποιείται, αποκτά ειδικό κωδικό πρόσβασης στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς, διενεργεί τη σήμανση και καταγράφει τα ζώα συντροφιάς και τους ιδιοκτήτες τους στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση, εκδίδει το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.»

   2. Το άρθρο 4 του ν. 4039/2012 τροποποιείται ως ακολούθως:
   α) Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
   «Εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση οι κτηνίατροι, υπήκοοι κρατών – μελών της ΕΕ, που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με το π.δ. 38/ 2010 (Α΄ 78).»

   β) Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
   «α) Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.»
   γ) Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παρ. 3 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
   «Το προαναφερθέν τέλος εισπράττεται και εντός τριάντα (30) ημερών αποδίδεται στον οικείο Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο που διενεργεί την πράξη της σήμανσης και καταγραφής του ζώου στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.»

   δ) Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
   «5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα των Παραρτημάτων 2 και 3, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα και διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος/βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων έναρξης άσκησης του γεωτεχνικού επαγγέλματος από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και κτηνιατρείο που λειτουργεί νόμιμα.»

   ε) Η παράγραφος 7 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
   «7. Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς υποχρεούται να ενημερώνει τον κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί, για τη μεταβολή των στοιχείων, που έχουν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων και αφορούν είτε τον ίδιο (όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου) είτε το ζώο συντροφιάς, που έχει δηλώσει στο όνομά του (όπως θάνατος, παράδοση σε άλλον ιδιοκτήτη), το αργότερο εντός 15 ημερών από τη μεταβολή, με σκοπό να επικαιροποιούνται οι πληροφορίες της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης. Της προθεσμίας αυτής εξαιρείται η απώλεια, η οποία δηλώνεται εντός 5 ημερών, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 5. Σε κάθε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη είναι απαραίτητη η σχετική επισημείωση στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου από τον κτηνίατρο, ατελώς, κατά την ετήσια κτηνιατρική εξέταση του ζώου ή κατά τον εμβολιασμό του, προκειμένου να ενημερώνεται και η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση.»

   στ) Η παράγραφος 9 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
   «9. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατηρίου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου η Ελληνική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, τα Τελωνεία, οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές, η δαπάνη αγοράς των οποίων βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έως έναν ανιχνευτή ανά φορέα.»

   3. Το άρθρο 5 του ν. 4039/2012 τροποποιείται ως ακολούθως:
   α) Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:
   «α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησή του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του,».

   β) Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:
   «δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του. Το διαβατήριο πρέπει να είναι σύμφωνο με τα Παραρτήματα 2 και 3.»

   γ) Μετά την περίπτωση ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5, τίθεται κόμμα και προστίθεται περίπτωση η΄ ως εξής:
   «η) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του».

   δ) Μετά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 3 τίθεται κόμμα και προστίθεται περίπτωση γ΄ ως εξής:
   «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».

   4. Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012 τροποποιείται ως ακολούθως:
   α) Το πέμπτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται εδάφιο ως εξής:
   «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής για εμπορικούς σκοπούς απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.»

   β) Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:
   «3. Απαγορεύεται:
   α) η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών,
   β) η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων,
   γ) η εισαγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι,
   δ) η αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.»

   γ) Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:
   «4. Για τη χορήγηση της άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, καθώς και της άδειας εκπαιδευτή σκύλων σε επαγγελματίες εκτροφείς και ερασιτέχνες, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού καθορίζονται οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν οι χώροι εκτροφής, αναπαραγωγής, εμπορίας και εκπαίδευσης των ζώων συντροφιάς ως προς τις εγκαταστάσεις, τους χώρους διαμονής ή παραμονής των ζώων, τις συνθήκες ευζωίας και τον αναγκαίο εξοπλισμό ανά είδος ζώου, η αρμόδια αρχή ελέγχου, η διαδικασία ελέγχου και οι κυρώσεις, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

   5. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
   «1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που διοργανώνει εκθέσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από την υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.»

   6. Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012 τροποποιείται ως ακολούθως:
   α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 αντικαθίσταται ως εξής:
   «1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου.»

   β) Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 9, το έκτο εδάφιο αυτής, αντικαθίσταται ως εξής:
   «Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.»

   γ) Η παράγραφος 3 του άρθρου 9 αντικαθίσταται ως εξής:
   «3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για το έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.»

   δ) Η παράγραφος 4 του άρθρου 9 αντικαθίσταται ως εξής:
   «4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.
   β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
   γ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.»

   ε) Οι παράγραφοι 10, 11 και 12 του άρθρου 9 αντικαθίστανται ως εξής:
   «10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ. Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.
   11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα. Εθελοντές κτηνίατροι που μετακινούνται προς τη Χώρα, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του κτηνιάτρου προσωρινά ή περιστασιακά, πραγματοποιούν μόνο στειρώσεις και σήμανση αδέσποτων ζώων.
   Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μπορεί να διατίθενται οι εγκαταστάσεις των γραφείων των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου ή άλλοι χώροι που ανήκουν στην οικεία Περιφέρεια ή Δήμο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι, υπό την εποπτεία των προαναφερθέντων αρμόδιων υπηρεσιών. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων αυτών, ο εξοπλισμός τους, η χρονική διάρκεια διάθεσής τους, η διαδικασία διάθεσης και κάθε σχετικό θέμα. Για τον ίδιο σκοπό, επιτρέπεται να διατίθενται και οι χώροι τοπικών ιδιωτικών κτηνιατρείων.
   Η στείρωση, σήμανση και καταγραφή των αδέσποτων ζωών συντροφιάς μπορεί να πραγματοποιείται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι εθελοντές κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13.
   12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Στην επιτροπή μετέχουν:
   αα) Ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.
   ββ) Ένας (1) εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και ελλείψει αυτού εκπρόσωπος του οικείου Δήμου.
   γγ) Ένας (1) εκπρόσωπος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο, με τον αναπληρωτή του.
   Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης στ΄ του άρθρου 1, όπως ισχύει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.
   β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:
   αα) έναν κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας με τον αναπληρωτή του,
   ββ) έναν ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του,
   γγ) έναν κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και συνεργάζεται με το φιλοζωικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του.
   Σε περίπτωση επιθετικού ζώου ο Δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.»

   στ) Η παράγραφος 14 του άρθρου 9 αντικαθίσταται ως εξής:
   «14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι πρόσθετοι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε Συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα.»

   ζ) Μετά την παράγραφο 14 του άρθρου 9 προστίθεται παράγραφος 15 ως εξής:
   «15. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο Δήμος και οι σύνδεσμοι Δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

   7.α. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
   «Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.»

   7.β. Η παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
   «3. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς, όπως αποτέφρωση και υγειονομική ταφή, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.»

   8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:
   «2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.»

   9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
   «1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο.»

   10. Μετά το άρθρο 17 του ν. 4039/2012 προστίθεται άρθρο 17α ως εξής:
   «Άρθρο 17α
   Αντιμετώπιση λεϊσμανίασης
   1. Οι δεσποζόμενοι σκύλοι, στους οποίους έχει διαγνωστεί η νόσος της λεϊσμανίασης (Leishmania spp) από κτηνίατρο και έχει επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις η μη αναστρέψιμη πορεία της, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων, καθώς και το δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, από την ύπαρξη φλεβοτόμων – μεταδοτών της ως άνω νόσου, υπόκεινται σε ευθανασία, με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη.
   Στην περίπτωση που δεν εφαρμόζεται ευθανασία, μετά από γνωμάτευση του κτηνίατρου και με την ευθύνη των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων σκύλων, λαμβάνονται όλα τα υποστηρικτικά θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα, λόγω του ότι η νόσος κατατάσσεται στα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης, σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α΄ 44) και καταγράφεται υποχρεωτικά στο βιβλίο των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης, που πρέπει να διατηρεί κάθε κτηνίατρος.
   2. Σε όλους τους αδέσποτους σκύλους, ανεξάρτητα με την κλινική εικόνα, που είναι υπό την προστασία φιλοζωικών ενώσεων ή σωματείων ή Δήμων, αν οι σκύλοι βρίσκονται σε καταφύγια ζώων ή είναι ελεύθεροι, αντίστοιχα, επιβάλλεται ορολογική εξέταση για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp, κατά την πρώτη διαδικασία περισυλλογής τους και πριν από οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη, όπως περίθαλψη ή στείρωση.
   Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό:
   α) Αν επιβεβαιωθεί από τον κτηνίατρο, με επιπλέον αιματολογικές εξετάσεις, η μη αναστρέψιμη πορεία της, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων, καθώς και το δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, από την ύπαρξη φλεβοτόμων – μεταδοτών της Leishmania spp, υπόκεινται σε ευθανασία.
   β) Αν, μετά από γνωμάτευση κτηνιάτρου, η κλινική εικόνα και οι αιματολογικές και παρασιτολογικές εξετάσεις επιτρέπουν τη θεραπεία, οι σκύλοι επιβάλλεται να κρατούνται σε κλειστό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Η θεραπεία ορίζεται από τον κτηνίατρο, σύμφωνα με τα προτεινόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα, με τη χρησιμοποίηση εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
   Με ευθύνη των φιλοζωικών ενώσεων ή σωματείων ή των Δήμων, ανάλογα με το αν οι σκύλοι βρίσκονται σε καταφύγια ζώων ή είναι ελεύθεροι, γίνεται αυστηρή καταγραφή των ζώων που είναι υπό θεραπεία, τηρούνται όλα τα παραστατικά των εξετάσεων και αναλαμβάνεται η ευθύνη της πλήρους θεραπείας και λήψης των κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
   Εάν οι σκύλοι δοθούν σε αναδόχους επιβάλλεται η υποχρεωτική γραπτή ενημέρωση του αναδόχου για τον τίτλο αντισωμάτων και εν συνεχεία ο ανάδοχος υποχρεούται να αναλάβει γραπτώς την ευθύνη της ενδεδειγμένης θεραπείας με παράλληλο έλεγχο από τη φιλοζωική ένωση ή σωματείο ή το Δήμο.
   Κάθε εξάμηνο επιβάλλεται να γίνεται κτηνιατρική εξέταση και ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp για την αξιολόγηση της πορείας του νοσήματος, με τήρηση όλων των παραστατικών των εργαστηριακών εξετάσεων.
   Σε κάθε περίπτωση όλα τα ανωτέρω αποδεικτικά έγγραφα πρέπει να είναι στη διάθεση των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Περιφερειών της Χώρας για έλεγχο.»

   11. Το άρθρο 20 του ν. 4039/2012 τροποποιείται ως εξής:
   α) Η παράγραφος 2 του άρθρου 20 αντικαθίσταται ως εξής:
   «2. Οι παραβάτες των διατάξεων των περιπτώσεων γ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5, των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 6, της παραγράφου 4 του άρθρου 7, καθώς και των παραγράφων α΄ και β΄ του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.»

   β) Μετά την παράγραφο 4 του άρθρου 20 προστίθεται παράγραφος 4α, ως εξής:
   «4.α. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 3, 4, 7, 9, 10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α΄ 31) τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται στην παράγραφο 2.»

   12. Το άρθρο 21 του ν. 4039/2012 τροποποιείται ως εξής:
   α) Ο πίνακας διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

   Οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα – πίνακας

   β) Η παράγραφος 3 του άρθρου 21 αντικαθίσταται, ως εξής:
   «3. Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων του παρόντος νόμου είναι τα αναφερόμενα στην περίπτωση ιδ΄ του άρθρου 1.»

   Σχετικά: ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15) – Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό. (όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον παρόντα ΝΟΜΟ 4235/2014 – ΦΕΚ Α 32 – 11.02.2014)
   ___________________________________________________________________________________________________________

   και τα σχόλια μου:

   @Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 14:21
   Ρε φίλε που γράφεις και σχολιάζεις αβέρτα κουβέρτα. Πού ζεις? Στην Αμερική ή στην Αγγλία? Υπάρχει ελληνικός νόμος που σε υποχρεώνει να βάλεις τσιπ στον σκύλο ή όχι?
   Η τοποθέτηση του microchip έγινε υποχρεωτική με τον νόμο 3170/2003 και πλέον με τον νόμο 4039/2012 είναι υποχρεωτική για σκύλους και γάτες.
   Το άρθρο 5 του ν. 4039/2012 τροποποιείται ως ακολούθως:
   α) Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:
   «α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησή του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του,».

   Η αμερικάνικη υπηρεσία τροφίμων έχει άλλα στάνταρτς από την ελληνική ή τις ευρωπϊκές και άλλους προμηθευτές τσιπ.
   Τελικά δεν κατάλαβα τί ακριβώς προτείνεις. Προτείνεις να παρανομούμε και να μη βάζουμε τσιπ ή να ακολουθούμε τους νόμους και να βάζουμε?
   Το να έχεις ένα σκύλο και να μην υπάρχει πουθενά απόδειξη οτι είναι δικός σου (με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό), το θεωρώ ανεύθυνο και επικίνδυνο.
   Εσύ μπορεί να το εκπαιδεύεις για προστασία και από λάθος δικό του/σου/μας να στραβώσει και να τραυματίσει/σκοτώσει. Χωρίς τσιπ πως αποδεικνύεται ο ιδιοκτήτης του? Άνετα μπορείς να αποποιηθείς των ευθυνών σου.
   Ανέφερα οτι πρέπει να δηλώνονται στους δήμους (δεν είπα κάτι για νόμο, όπως λες). Εγώ τον δήλωσα. Εσύ πράξε όπως νομίζεις.

   Να υποθέσω λοιπόν οτι βάσει των επιστημονικών μελετών που διαβάζεις, από το σπίτι σου λείπουν τηλεόραση, υπολογιστής, κεραίες, φούρνος μικροκυμάτων, δεν έχεις κινητό, δεν χρησιμοποιείς αυτοκίνητο κτλ. γιατί όλα αυτά είναι αποδεδειγμένα οτι έχουν παρενέργειες. Άρα πώς επικοινωνείς και γράφεις εδώ, από τη σπηλιά?

   Γιατί φτάσαμε στο τσιπάρισμα όταν το άρθρο έχει άλλο θέμα?

   Greg Kv - GKV
   Η γνώση είναι δύναμη.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 09:38 Σύνδεσμος σχολίου

   @20.51 καλημέρα, τα περι τσιτάτα αφορούσαν τον 09,29 περι αμόρφωτων κλπ.,
   το ΦΕΚ ...file:///C:/Users/hp/Downloads/document%20(7).pdf

   το "μπορεί" αναφέρεται στις παρενέργειες ...μπορεί να παρουσιάσει είτε αυτό είτε εκείνο
   και δεν υποχρεώνω κανένα να κάνει κάτι, μόνο να σκεφτεί αν ο ίδιος θάθελε
   να ρισκάρει ένα τσιπάκι στο χέρι του. Αν δεν το θέλει εκείνος στο χέρι του γιατί να το
   βάλει στο σκυλί του ? για να είναι σύννομος ή δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν εξυπηρετούμενα συμφέροντα σ΄αυτή την ιστορία ?
   Για το "ορφανοτροφείο" χωρίς ιδίαν αντίληψη δεν γίνεται συζήτηση - άλλο να το βλέπεις και άλλο να το ακούς.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 20:51 Σύνδεσμος σχολίου

   @14:21 το ΦΕΚ που αναφέρεις (δεν μπόρεσα να το βρω) τι γράφει για τα τσιπ; Είναι ή όχι ρητά υποχρεωτικά; Εάν η προσθήκη είναι υποχρεωτική τότε κακώς θέλεις να υποχρεώσεις τους άλλους να δεχθούν την γνώμη σου.
   Γράψε μας αν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις για τα τσιπ, το κείμενο που ανέφερες λέει "μπορεί" οπότε δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσει η αγγλική δικαιοσύνη.

   * Ο καθένας έχει το ελεύθερο της γνώμης του όπως και εσύ. Χαρακτηρισμοί όπως τσιτάτα και εξυπνάδες δεν αρμόζουν στις συζητήσεις πολιτισμένων ανθρώπων και επιστρέφονται. Αν θέλεις να απαντήσω παρακαλώ να της αποφεύγεις, μπορείς να κάνεις τοποθετήσεις βάση στοιχείων, νόμων, επιστημονικών αποδείξεων κλπ. φυσικά.
   Για το ορφανοτροφείο που λες σε πιστεύω χωρίς να το έχω δει.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 14:21 Σύνδεσμος σχολίου

   @08.47 ...Τα σκυλιά πρέπει να δηλώνονται και στον δήμο της περιοχής τους

   ΦΕΚ 15/2.2.12 Ν.4039 Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς....πουθενά δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση .....όσο για το τσιπάρισμα ......
   Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τα εμφυτεύσιμα μικροτσίπ περιλαμβάνουν "παρενέργεια ιστού". Με βάση τα στοιχεία από τον Βρετανικό Κτηνιατρικό Σύλλογο Μικρών Ζώων (British Small Animal Veterinary Association), αυτό μπορεί να περιλαμβάνει «πρήξιμο», «μόλυνση», «αποστήματα", και "όγκους". ...... ήδη είναι σε εξέλιξη οι αγωγές κατά των κατασκευαστών.
   *Να λείπουν οι εξυπνάδες και τα τσιτάτα, όποιος θέλει τσίπ να σκεφτεί αν ο ίδιος θάθελε
   να ρισκάρει ένα τσιπάκι στο χέρι του.

   Αλλά για τα ποιο άμεσα γιατί κανείς δεν μιλάει ή δεν ασχολείται για το "ορφανοτροφείο" σκύλων Ραφήνας αυτή την ντροπή με 100-200 σκυλιά μέσα και άλλα τόσα έξω άρρωστα και χτυπημένα με ένα άνθρωπο μόνο του να παλεύει -όσο και άγιος Βασίλης νάναι- χωρίς βοήθεια και πόρους. Κάντε μια βόλτα, δείτε το και να ανοίξει το θέμα γιατί το λιγότερο ειναι αίσχος η κατάσταση.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 08:47 Σύνδεσμος σχολίου

   Από τον εμβολιασμό φτάσαμε στο υποχρεωτικό τσιπάρισμα. Να υποθέσω οτι όλοι εσείς που γράφετε εδώ και έχετε σκύλο τον έχετε τσιπαρισμένο και οι υπόλοιποι που δεν σας αρέσουν τα σκυλιά έχετε τις νέες ταυτότητες και τα νέα διπλώματα αυτοκινήτου. Άρα είμαστε όλοι νόμιμοι και κατηγορούμε τους παράνομους.

   Μάθετε και το άλλο. Τα σκυλιά πρέπει να δηλώνονται και στον δήμο της περιοχής τους. Μέχρι πέρσι στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου είχε δηλωθεί ένας σκύλος (το ξέρω γιατί είμαι ο ιδιοκτήτης του). Για να τον δηλώσετε στο δήμο πρέπει να είναι τσιπαρισμένος και φυσικά αναλαμβάνετε όλα όσα απορρέουν του να έχετε ένα κατοικίδιο.
   Αν θέλετε να μιλήσουμε για σκύλους να το κάνουμε αναλυτικά και όχι με σχόλια μίας φράσης. Τί πρέπει, τί δεν πρέπει, ευθύνες , δικαιώματα, υποχρεώσεις, κτλ κτλ

   Greg Kv - GKV
   Η γνώση είναι δύναμη.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 14:06 Σύνδεσμος σχολίου

   Όλα τα σκυλιά πρέπει να φέρουν τσιπ (αδέσποτα ή όχι) για να υπάρχει έλεγχος.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 09:29 Σύνδεσμος σχολίου

   Πιο πολύ με φοβίζουν οι αμόρφωτοι άνθρωποι, παρά οι σκύλοι που δαγκώνουν.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 08:55 Σύνδεσμος σχολίου

   ...δεν είναι εμβολιασμένα όσα δεν φέρουν τσιπ....

   αν δεν ξέρετε από σκυλιά μη λέτε ό,τι σας κατέβει.
   άλλο ο εμβολιασμός και άλλο τα εμφυτεύματα μικροτσίπ για "αναγνώριση"
   που αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο .

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 08:52 Σύνδεσμος σχολίου

   (@Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 21:48)
   Λόγω οτι μάλλον δεν γνωρίζετε, το chip δεν έχει καμία σχέση με τον εμβολιασμό.
   Το chip μας αναφέρει ποιός είναι υπεύθυνος για τον σκύλο.
   Ο εμβολιασμός αφορά σε πρόληψη για αρρώστιες (μερικές εκ των οποίων μπορεί να προσβάλουν τον άνθρωπο).
   Η στείρωση γίνεται για να μην υπάρξουν απόγονοι (συνιστάται στα θηλυκά).

   Greg Kv - GKV
   Η γνώση είναι δύναμη.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 21:48 Σύνδεσμος σχολίου

   Ποια δεν είναι εμβολιασμένα; Όσα δεν φέρουν τσιπ

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 14:07 Σύνδεσμος σχολίου

   (@ Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 07:29 )
   Προφανώς είσαι ο καταγγέλων που δεν εμφανίστηκε ποτέ.
   Για πες μας περιστατικό που αδέσποτος σκύλος (χωρίς να ενοχληθεί) δάγκωσε παιδάκι στη Ραφήνα, γιατί μου διαφεύγει.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 14:04 Σύνδεσμος σχολίου

   βάση αυτού (Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 07:29)
   - να μην οδηγείς γιατί δεν έχουν όλοι δίπλωμα ή έχουν περάσει το όριο ηλικίας, ή δεν ξέρω τί άλλο
   - να μην τρως γιατί όλα είναι μολυσμένα
   - μην αναπνέεις γιατί ο αέρας είναι μολυσμένος
   Αν όντως σε ενδιαφέρει το θέμα του παιδιού σου/μας πες μας τί πρέπει να κάνει κάποιος γονιός και η κοινωνία για να το προστατέψει.
   Αν πάλι είσαι από αυτούς που βλέπουν το φύλλο και χάνουν το δάσος ... λυπάμαι.
   Πες ποιά είναι τα μή εμβολιασμένα σκυλιά και αν έχεις χρόνο και λίγα ευρώ σπατάλησέ τα για 1-2 εμβολιασμούς που μελλοντικά θα προστατέψουν το παιδί σου και το παιδί μου και τα παιδιά μας, αλλά σταμάτα να είσαι ερειστικός.
   'Οπως βλέπεις λύσεις υπάρχουν, αλλά προτιμούμε να τα μεταβιβάζουμε στους άλλους αντί να τα επιλύουμε εμείς.

  • Guest
   Ανώνυμος χρήστης Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 07:29 Σύνδεσμος σχολίου

   "Τα περισσότερα απο αυτά είναι εμβολιασμενα"... διαφέρει ολίγον τι από "ολα είναι εμβολιασμενα".
   Ωχου μωρέ τι έγινε και αν δαγκώσουν κάποιο παιδάκι. Τα σκυλιά έχουν πιο πολλά δικαιώματα από τους ανθρώπους

  επιστροφή στην κορυφή